Gal Overgeven: Oorzaken, Symptomen en Effectieve Maatregelen voor Verlichting

Het onaangename fenomeen van gal overgeven kan verontrustend zijn voor degenen die er mee te maken krijgen. Begrijpen wat gal overgeven is en wat de mogelijke oorzaken zijn, is cruciaal om adequaat te kunnen handelen en verlichting te vinden.

In dit artikel verkennen we de basis van gal overgeven, de onderliggende factoren die het kunnen triggeren, en delen we praktische tips om deze ongemakkelijke ervaring effectief aan te pakken. Lees verder om inzicht te krijgen in deze fysiologische reactie en ontdek hoe je jezelf of anderen kunt helpen tijdens dit onaangename proces.

Wat is gal overgeven?

Gal overgeven is een fysiologische reactie waarbij het lichaam gal, een vloeistof die wordt geproduceerd in de lever en opgeslagen in de galblaas, uitstoot via het braakproces. Gal is essentieel voor de spijsvertering, met name bij de verwerking van vetten in voedsel. Normaal gesproken wordt gal vrijgegeven in de dunne darm om de spijsvertering te ondersteunen.

Bij gal overgeven gebeurt dit echter niet als onderdeel van het normale spijsverteringsproces. Het treedt op wanneer de maag leeg is en er geen voedsel is om te verteren. In plaats daarvan wordt de gal vanuit de galblaas naar de maag gestuurd, wat resulteert in het overgeven van deze bittere en geelgroene vloeistof.

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot gal overgeven, variërend van alcohol- of medicijnintolerantie tot gastro-intestinale aandoeningen zoals gallige reflux, darmobstructies, het cyclisch braken syndroom, een nuchtere maag of zelfs voedselvergiftiging. Het begrijpen van de onderliggende oorzaken is cruciaal voor het beheersen van gal overgeven en het nemen van preventieve maatregelen. In het vervolg van dit artikel zullen we dieper ingaan op deze oorzaken en bespreken hoe je gal overgeven kunt verlichten en voorkomen.

Wat zijn de oorzaken van Gal overgeven?

Gal overgeven kan veroorzaakt worden door verschillende factoren en onderliggende aandoeningen. Hier zijn de mogelijke oorzaken uitvoerig besproken:

 1. Alcohol en Medicijnen:
  • Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot irritatie van de maagwand, wat gal overgeven kan veroorzaken. Sommige mensen kunnen ook intolerant zijn voor bepaalde stoffen in medicijnen, wat een vergelijkbare reactie kan veroorzaken.
 2. Syndroom van Cyclisch Braken:
  • Dit syndroom wordt gekenmerkt door herhaaldelijk braken en kan vaak worden gekoppeld aan ernstige migraine, stress, uitputting, hitte, angstaanvallen of intense emoties. Gedurende deze cycli kan de maag leeg raken, waardoor gal wordt overgegeven.
 3. Gallige Reflux:
  • Gallige reflux treedt op wanneer de inhoud van de dunne darm terugvloeit naar de maag. Dit is ongebruikelijk en kan leiden tot irritatie en ongemak, wat uiteindelijk gal overgeven kan veroorzaken.
 4. Darmobstructie:
  • Een darmobstructie kan optreden door ontstekingen, strangulaties of blokkades in de darm. Hierdoor kan voedsel niet normaal uit de maag/darm passeren, waardoor de kans op braken, inclusief gal overgeven, aanzienlijk toeneemt.
 5. Lege of Nuchtere Maag:
  • Bij een lege of nuchtere maag, zoals ‘s ochtends vroeg, kan gal overgeven optreden. De maag is leeg, en er is geen voedsel om te verteren, waardoor gal de enige inhoud is die wordt uitgebraakt.
 6. Voedselvergiftiging:
  • Besmet, bedorven of rottend voedsel kan leiden tot voedselvergiftiging. De maag reageert door het voedsel af te stoten, resulterend in braken. Na het verwijderen van bijna al het voedsel uit de maag, kan gal overgeven optreden.

Deze oorzaken benadrukken het belang van het identificeren van de specifieke triggers voor gal overgeven. In de volgende sectie zullen we bespreken hoe je kunt omgaan met gal overgeven, afhankelijk van de onderliggende oorzaak, en welke preventieve maatregelen je kunt nemen.

Hoe kan ik deze oorzaken voorkomen?

Het voorkomen van gal overgeven vereist vaak een gerichte aanpak, afhankelijk van de specifieke oorzaak. Hier zijn enkele algemene richtlijnen en preventieve maatregelen die kunnen helpen:

 1. Matig Alcoholgebruik:
  • Beperk de consumptie van alcohol om irritatie van de maagwand te verminderen. Als je merkt dat alcohol gal overgeven veroorzaakt, overweeg dan om het gebruik ervan te verminderen of volledig te vermijden.
 2. Zorg voor Regelmatige Maaltijden:
  • Eet regelmatig kleine, evenwichtige maaltijden om ervoor te zorgen dat de maag niet leeg is. Een nuchtere maag kan gal overgeven veroorzaken, dus vermijd langdurig vasten.
 3. Bewustzijn van Medicatie-Intolerantie:
  • Als je merkt dat bepaalde medicijnen gal overgeven veroorzaken, bespreek dit dan met je arts. Mogelijk kan de medicatie aangepast worden of kan er een alternatieve behandeling worden overwogen.
 4. Beheer Stress Niveaus:
  • Aangezien stress een factor kan zijn bij het syndroom van cyclisch braken, probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of regelmatige lichaamsbeweging.
 5. Vermijd Triggerende Voedingsmiddelen:
  • Als bepaalde voedingsmiddelen of dranken gal overgeven veroorzaken, probeer ze dan te vermijden. Houd een voedingsdagboek bij om mogelijke triggers te identificeren.
 6. Hydratatie Behouden:
  • Voorkom uitdroging, vooral bij herhaaldelijk braken. Drink regelmatig kleine slokjes water of thee. In gevallen van braken met diarree, overweeg ORS-poeder om verloren zouten aan te vullen.
 7. Raadpleeg een Specialist:
  • Als gal overgeven een terugkerend probleem is, raadpleeg dan een arts of specialist. Zij kunnen verder onderzoek doen om de specifieke oorzaak te identificeren en een behandelplan voorstellen.
 8. Dieet Aanpassingen:
  • Voor mensen met gallige reflux kan het aanpassen van het dieet, zoals het verminderen van vetinname, helpen om symptomen te verminderen.

Het is belangrijk op te merken dat deze suggesties algemeen van aard zijn en dat individuele behoeften variëren. Raadpleeg altijd een medische professional voor persoonlijk advies, vooral als de symptomen aanhouden of verergeren.

Wanneer moet ik een dokter raadplegen?

Het raadplegen van een arts is noodzakelijk als je gal moet overgeven en vooral als je bijkomende symptomen ervaart. Hier zijn enkele situaties waarin je onmiddellijk medische hulp moet zoeken:

 1. Verwarring en Desoriëntatie:
  • Als je verward bent, desoriënteert voelt, of moeite hebt om helder te denken, kan dit duiden op ernstige complicaties die onmiddellijke medische aandacht vereisen.
 2. Ongewone Buikpijn:
  • Ernstige buikpijn, vooral als het ongebruikelijk is voor jou, kan wijzen op problemen die onmiddellijke evaluatie vereisen.
 3. Sufheid of Bewustzijnsverlies:
  • Als je sufheid ervaart of het gevoel hebt dat je het bewustzijn verliest, zoek dan onmiddellijk medische hulp.
 4. Bloed Bij Het Braken:
  • Als er bloed aanwezig is bij het braken, kan dit duiden op interne bloedingen of andere ernstige aandoeningen die onmiddellijke aandacht vereisen.
 5. Gal Overgeven Tijdens de Zwangerschap:
  • Zwangere vrouwen die gal overgeven moeten onmiddellijk hun arts raadplegen. Het kan wijzen op complicaties die speciale zorg vereisen.
 6. Ouderen met Gal Overgeven:
  • Oudere volwassenen die gal overgeven, moeten ook snel medische hulp zoeken vanwege het risico op uitdroging en andere complicaties.
 7. Aanhoudende Klachten:
  • Als gal overgeven aanhoudt, zelfs na het proberen van zelfzorgmaatregelen, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Aanhoudende symptomen kunnen wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen die moeten worden onderzocht.
 8. Gal Overgeven bij Baby’s en Kinderen:
  • Bij baby’s en kinderen is het belangrijk om medische hulp te zoeken als ze gal overgeven. Kinderen kunnen sneller uitgedroogd raken, en een professionele beoordeling is essentieel om de juiste zorg te waarborgen.

Onthoud dat het altijd verstandig is om medisch advies in te winnen als je je zorgen maakt over je gezondheid. Een arts kan de onderliggende oorzaak van gal overgeven identificeren en een passend behandelingsplan voorstellen.

Hoe kan ik gal overgeven laten stoppen? Wat zijn mogelijke oplossingen?

Het stoppen van gal overgeven kan afhankelijk zijn van de onderliggende oorzaak. Hier zijn algemene suggesties en mogelijke oplossingen die je kunt proberen om verlichting te vinden:

 1. Rust en Ontspanning:
  • Rust uit en probeer te ontspannen. Stress kan een factor zijn bij gal overgeven, dus neem de tijd om te ontspannen en kalmeren.
 2. Vloeistoffen Innemen:
  • Drink regelmatig kleine slokjes water of thee om uitdroging te voorkomen. Dit is vooral belangrijk bij herhaaldelijk braken.
 3. ORS-Poeder bij Braken met Diarree:
  • Bij braken met diarree kan het innemen van ORS-poeder (Oral Rehydration Solution) helpen om verloren zouten aan te vullen. Raadpleeg je apotheek voor advies over het juiste gebruik.
 4. Antibraakmiddelen:
  • In sommige gevallen kunnen antibraakmiddelen (anti-emetica) door een arts worden voorgeschreven om braken te verminderen. Raadpleeg altijd een arts voordat je zelf medicatie gebruikt.
 5. Maagzuurremmers:
  • Bij gallige reflux kan het gebruik van maagzuurremmers op voorschrift verlichting bieden. Raadpleeg een arts voor een passende behandeling.
 6. Aanpassingen in Dieet:
  • Voor mensen met gallige reflux kan het aanpassen van het dieet, zoals het verminderen van vetinname, helpen om symptomen te verminderen.
 7. Warmte Toepassen:
  • Soms kan het aanbrengen van een warm kompres op de maag helpen bij het verlichten van ongemak.
 8. Medische Evaluatie:
  • Als gal overgeven aanhoudt of herhaaldelijk optreedt, raadpleeg dan een arts voor een grondige evaluatie. Dit is vooral belangrijk als je andere symptomen ervaart, zoals verwarring, ongewone buikpijn, bewustzijnsverlies of braken met bloed.

Het is cruciaal om te onthouden dat deze suggesties algemeen van aard zijn en dat de effectiviteit ervan kan variëren. Raadpleeg altijd een arts voor gepersonaliseerd advies, vooral als de symptomen aanhouden of verergeren. Het is ook belangrijk om professioneel medisch advies in te winnen voordat je zelf medicatie probeert.

Helpt het drinken van Cola als ik gal moet overgeven?

Cola drinken kan in sommige gevallen helpen bij het verminderen van misselijkheid en het verzachten van de maag, maar het is belangrijk op te merken dat cola geen specifieke behandeling is voor gal overgeven. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

 1. Cafeïne en Suiker: Cola bevat cafeïne en suiker, wat een stimulerend effect kan hebben op de maag. Sommige mensen ervaren verlichting van misselijkheid door deze ingrediënten.
 2. Vloeistofinname: Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven, vooral als je gal moet overgeven. Cola kan bijdragen aan de vloeistofinname, maar water of rehydratieoplossingen zijn over het algemeen betere keuzes om uitdroging te voorkomen.
 3. Koel en Zonder Cafeïne: Als je besluit cola te proberen, kies dan bij voorkeur voor een cafeïnevrije variant, omdat cafeïne soms de maag kan irriteren. Het kan ook helpen als de cola koel is.
 4. Niet Overmatig Gebruiken: Drink cola met mate. Te veel koolzuurhoudende dranken kunnen de maag irriteren en het braken mogelijk verergeren.
 5. Medisch Advies: Als gal overgeven aanhoudt of gepaard gaat met andere ernstige symptomen, is het van vitaal belang om medisch advies in te winnen. Een arts kan de onderliggende oorzaak vaststellen en een geschikte behandeling voorstellen.

Hoewel cola in sommige gevallen kan helpen bij het verminderen van misselijkheid, moet het niet worden beschouwd als een vervanging voor professioneel medisch advies en behandeling. Als je twijfels hebt of als de symptomen aanhouden, raadpleeg dan onmiddellijk een arts voor een grondige evaluatie.

Welke supplementen zijn geschikt wanneer je last hebt van gal overgeven?

Het is belangrijk op te merken dat zelfmedicatie en supplementgebruik bij gal overgeven niet zonder professioneel medisch advies moeten worden ondernomen. De juiste aanpak hangt sterk af van de onderliggende oorzaak van het gal overgeven, en daarom is het essentieel om een arts te raadplegen voordat je supplementen probeert. Hier zijn enkele overwegingen:

 1. Rehydratieoplossingen: Bij gal overgeven, vooral als het gepaard gaat met diarree, is het belangrijk om uitdroging te voorkomen. Rehydratieoplossingen, verkrijgbaar bij apotheken, kunnen helpen om verloren elektrolyten aan te vullen.
 2. Probiotica: Als het gal overgeven wordt veroorzaakt door gastro-intestinale problemen zoals een infectie, kunnen probiotica helpen bij het herstellen van een gezonde darmflora. Probiotica zijn beschikbaar in supplementvorm, maar raadpleeg een arts voordat je ze gebruikt.
 3. Maagzuurremmers: Bij gallige reflux, waarbij gal terugvloeit naar de maag, kunnen maagzuurremmers op voorschrift nuttig zijn om de symptomen te verminderen. Gebruik alleen op advies van een arts.
 4. Vitamine- en Mineralensupplementen: Als het gal overgeven gepaard gaat met onvoldoende voedingsinname, kan een arts vitamine- en mineralensupplementen aanbevelen om eventuele tekorten aan te vullen.
 5. Gember: Gember staat bekend om zijn anti-misselijkheidseffecten en kan in sommige gevallen verlichting bieden. Het kan worden ingenomen in de vorm van gemberthee of supplementen. Raadpleeg echter eerst een arts.

Het is van cruciaal belang om een professionele medische beoordeling te krijgen om de specifieke oorzaak van het gal overgeven vast te stellen en een passende behandeling te krijgen. Zelfmedicatie, inclusief supplementgebruik, zonder advies van een arts kan leiden tot complicaties of het maskeren van symptomen van een ernstiger probleem.

Wat moet ik doen als mijn baby of kind gal moet overgeven?

al overgeven bij een baby of kind kan zorgwekkend zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om hen te helpen en eventuele ernstige complicaties te voorkomen. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Neem Contact op met de Arts:
  • Als je baby of kind gal moet overgeven, vooral als dit herhaaldelijk gebeurt, is het raadzaam om onmiddellijk contact op te nemen met een kinderarts. Een professionele beoordeling is noodzakelijk om de onderliggende oorzaak vast te stellen.
 2. Hydratatie Handhaven:
  • Zorg ervoor dat je kind gehydrateerd blijft. Geef kleine hoeveelheden water of een rehydratieoplossing in overleg met de arts. Dit is vooral belangrijk als er sprake is van braken met diarree.
 3. Vermijd Voedsel voor Korte Tijd:
  • Laat je kind enige tijd geen vast voedsel eten. Geef de maag de kans om tot rust te komen. Vraag advies aan de arts over wanneer je weer kunt beginnen met voeden.
 4. Gebruik een Theelepel voor Vloeistoffen:
  • Als je kind te jong is om uit een beker te drinken, gebruik dan een theelepel om kleine hoeveelheden vloeistof aan te bieden. Dit kan helpen om overmatig braken te voorkomen.
 5. Let op Tekenen van Uitdroging:
  • Houd de symptomen van uitdroging in de gaten, zoals weinig urineproductie, droge mond en lippen, huilen zonder tranen, of ingevallen fontanel (bij baby’s). Als je deze symptomen opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met een arts.
 6. Raadpleeg de Arts bij Terugkerend Braken:
  • Als het braken aanhoudt of regelmatig terugkeert, raadpleeg dan de arts. Terugkerend braken kan verschillende oorzaken hebben, variërend van infecties tot gastro-intestinale problemen.
 7. Houd de Luchtwegen Vrij:
  • Zorg ervoor dat er geen braaksel in de luchtwegen van je kind blijft steken. Plaats het kind mogelijk op de zij, waarbij de kin naar de borst wijst, zodat het braaksel gemakkelijk naar buiten kan.
 8. Volg de Aanwijzingen van de Arts:
  • Volg nauwgezet de aanwijzingen van de arts op en ga indien nodig naar de eerstehulpafdeling.

Onthoud dat zelfs als het braken stopt, het belangrijk is om de arts te raadplegen om de onderliggende oorzaak te achterhalen en ervoor te zorgen dat je kind de juiste zorg krijgt.

Gal overgeven bij ouderen

Gal overgeven bij ouderen kan verschillende oorzaken hebben en vereist specifieke aandacht, gezien de kwetsbaarheid van deze leeftijdsgroep. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Uitdrogingsrisico:
  • Ouderen hebben een verhoogd risico op uitdroging als gevolg van gal overgeven. Dit komt doordat het lichaam bij braken aanzienlijke hoeveelheden vocht verliest. Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat ouderen voldoende gehydrateerd blijven.
 2. Onderliggende Medische Aandoeningen:
  • Gal overgeven bij ouderen kan worden veroorzaakt door onderliggende medische aandoeningen zoals galblaasproblemen, gastro-intestinale aandoeningen of medicatie-effecten. Het is essentieel om de specifieke oorzaak vast te stellen door middel van professioneel medisch onderzoek.
 3. Medicatie-gerelateerd:
  • Sommige medicijnen die door ouderen worden ingenomen, kunnen bijwerkingen hebben die braken, inclusief gal overgeven, kunnen veroorzaken. Artsen moeten de medicatielijst van ouderen zorgvuldig beoordelen.
 4. Fragiliteit en Complicaties:
  • Ouderen kunnen fysiek fragieler zijn, waardoor de risico’s van complicaties zoals uitdroging, elektrolyt onbalans en gewichtsverlies toenemen. Het is belangrijk om snel te handelen om verdere gezondheidsproblemen te voorkomen.
 5. Onderliggende Gastro-intestinale Problemen:
  • Gastro-intestinale problemen, zoals refluxziekte of darmobstructies, kunnen bij ouderen vaker voorkomen. Deze kunnen bijdragen aan gal overgeven en moeten adequaat worden beheerd.
 6. Consultatie van de Arts:
  • Bij gal overgeven bij ouderen is een grondige medische evaluatie noodzakelijk. De arts kan beoordelen of er sprake is van onderliggende gezondheidsproblemen, medicatieaanpassingen voorstellen en een passend behandelplan opstellen.
 7. Specifieke Zorgmaatregelen:
  • Bij de zorg voor ouderen die gal overgeven, is het belangrijk om specifieke zorgmaatregelen te nemen, zoals het monitoren van hun vochtinname, het aanpassen van medicatie indien nodig en het bieden van voedingsadvies.
 8. Preventie van Complicaties:
  • Het voorkomen van complicaties zoals uitdroging en voedingstekorten is van groot belang. Regelmatige follow-upafspraken met de arts en nauwlettende observatie kunnen bijdragen aan een effectief beheer van gal overgeven bij ouderen.

Het is altijd raadzaam om in geval van gal overgeven bij ouderen snel medische hulp in te schakelen om de juiste diagnose en zorg te waarborgen, rekening houdend met hun unieke gezondheidsbehoeften.

Ik moet gal overgeven en heb diarree tegelijkertijd

Ik ben geen arts, maar als je tegelijkertijd gal overgeeft en last hebt van diarree, is het belangrijk om professionele medische hulp te zoeken. Deze symptomen kunnen wijzen op verschillende onderliggende oorzaken, variërend van infecties tot gastro-intestinale problemen. Hier zijn enkele algemene suggesties:

 1. Hydratatie:
 • Bij braken en diarree verlies je veel vocht. Het is cruciaal om gehydrateerd te blijven. Drink regelmatig kleine slokjes water of een orale rehydratieoplossing (ORS) om verloren vloeistoffen en elektrolyten aan te vullen.
 1. Rust en Voeding:
 • Geef je maag de tijd om tot rust te komen door tijdelijk vast voedsel te vermijden. Start geleidelijk met licht verteerbaar voedsel zoals crackers, rijst, appelmoes en geroosterd brood (BRAT-dieet) zodra je je beter voelt.
 1. Medische Hulp:
 • Aangezien gal overgeven en diarree symptomen kunnen zijn van uiteenlopende aandoeningen, is het raadzaam om snel medische hulp in te roepen. Een arts kan de oorzaak identificeren en een passende behandeling voorstellen.
 1. Let op Waarschuwingssignalen:
 • Houd eventuele waarschuwingssignalen in de gaten, zoals ernstige uitdroging (weinig urineproductie, droge mond, duizeligheid), braken met bloed, aanhoudende buikpijn of andere verontrustende symptomen. Dit zijn allemaal redenen om onmiddellijk medische hulp te zoeken.
 1. Vermijd Zelfmedicatie:
 • Probeer geen medicatie op eigen initiatief te nemen zonder overleg met een arts, vooral als je niet zeker bent van de oorzaak van je symptomen.

Het is van cruciaal belang dat je snel medisch advies zoekt om de onderliggende oorzaak vast te stellen en een geschikte behandeling te krijgen. Neem contact op met een arts, bezoek een eerstehulpafdeling of bel het noodnummer als de symptomen ernstig zijn of als je je zorgen maakt over je gezondheid.

Welke kleur heeft gal?

Gal heeft meestal een groene of gele kleur. De exacte kleur kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de concentratie van galpigmenten en de aanwezigheid van andere stoffen in de maag.

Bij het overgeven van gal kan de kleur van het braaksel groen of geel zijn, en soms wordt het beschreven als een gele vloeistof of een geel slijm. De groene kleur komt voornamelijk door de aanwezigheid van biliverdine en bilirubine, pigmenten die worden geproduceerd bij de afbraak van rode bloedcellen.

Het is belangrijk op te merken dat de kleur van braaksel niet altijd een nauwkeurige indicator is van de oorzaak. Verschillende factoren, zoals voeding, medicatie, en de individuele fysiologie, kunnen de kleur beïnvloeden. Als je bezorgd bent over de kleur van je braaksel, is het raadzaam om medisch advies in te winnen voor een grondige evaluatie.

Nog even samengevat voor je

Gal overgeven is een fysiologische reactie waarbij het lichaam gal uitstoot via het braakproces. Het kan verschillende oorzaken hebben, waaronder alcoholgebruik, medicijnen, het cyclisch braken syndroom, gallige reflux, darmobstructies, een nuchtere maag en voedselvergiftiging. Preventieve maatregelen omvatten matig alcoholgebruik, regelmatige maaltijden, stressbeheer en het vermijden van triggerende voedingsmiddelen.

Raadpleeg onmiddellijk een arts als er verwardheid, ongewone buikpijn, sufheid, bewustzijnsverlies, braken met bloed, gal overgeven tijdens de zwangerschap of bij baby’s en kinderen optreedt. Behandelingsopties omvatten rust, hydratatie, dieetaanpassingen en medicatie, indien voorgeschreven door een arts.

Houd altijd rekening met professioneel medisch advies voor een nauwkeurige diagnose en behandeling.

Aanvullende Bronnen