Garmin maakt Descent Mk3-serie bekend

Garmin heeft op zijn website de Descent Mk3-serie officieel aangekondigd, samen met een milieuvriendelijke zonnestroomvariant van de Descent G1. We verwachtten deze aankondiging al, omdat er eerder informatie was gelekt die erop wees dat het nieuws vandaag zou worden bekendgemaakt.

De voorgangers, de Descent Mk2, Mk2s en Mk2i, werden uitgebracht in 2020 en 2021. Deze modellen hebben een solide reputatie opgebouwd vanwege hun toegewijde duikfunctionaliteiten en betrouwbaarheid. In 2022 breidde Garmin zijn assortiment ook uit met het G1-model, een meer betaalbaar duikhorloge dat veel van de technologie van de Mk2-serie behoudt.

De nieuwe MK3-serie bestaat uit de 43mm Descent Mk3, samen met twee Mk3i-varianten – een 43mm en een 51mm. Dit zijn enkele van de meest geavanceerde duikcomputer/smartwatches die je daar zult vinden.

AMOLED-display & SubWave-sonar

Het belangrijkste nieuws is de komst van touchscreen AMOLED-technologie. De 51mm Mk3i wordt geleverd met een 1,4 inch diameter 454 x 454 pixel display. De 43mm-varianten hebben displays van 1,2 inch en 390 x 390 pixels. Het is vermeldenswaardig dat de reacties op sociale media gemengd zijn. Sommigen verwelkomen de AMOLED-technologie, anderen geven de voorkeur aan het oude MIP-display.

Het andere nieuws over de Mk3i-horloges is dat ze beschikken over op SubWave-sonar gebaseerde communicatie en duikermonitoring. Deze functie is niet onmiddellijk beschikbaar, maar komt op een later tijdstip via een firmware-update. Het stelt duikers in staat om via vooraf ingestelde berichten te communiceren met andere duikers tot 30 meter afstand. Het zal ook de druk in de tank en de diepte monitoren voor maximaal 8 duikers binnen een bereik van 10 meter.

Afgezien daarvan komen de nieuwe horloges met vrijwel identieke functionaliteiten. Het enige verschil is dat de Mk3 geen Air Integration, transmitterondersteuning en informatie over resterende gasduurtijd en gasverbruikssnelheid heeft. En het heeft niet de eerder genoemde SubWave-sonarfunctie.

Net als voorheen kunt u kiezen uit meerdere duikmodi, maar de waterbestendigheid is verhoogd van 100 naar 200 meter. Er is een Dive Readiness-tool – die laat zien hoe levensstijlfactoren van invloed zijn op uw gereedheid om het water in te gaan. Dit lijkt sterk op een vernieuwde Training Readiness-tool die te vinden is op andere Garmin-horloges. Extra functies zijn onder meer Diveview-kaarten, Dive Log en nog veel meer.

Veel meer dan alleen een duikhorloge

Maar dit is veel meer dan alleen een duikhorloge. U krijgt veel van de gegevens die beschikbaar zijn op andere hoogwaardige Garmin-horloges. Dit betekent dat het apparaat net zo nuttig is in het water als daarbuiten.

Bovendien is de satellietconnectiviteit verbeterd naar multi-band GPS. U krijgt meer trainings-, plannings- en analysefuncties dan voorheen. Plus enkele tactische functies zoals Stealth Mode, Night Vision Mode, Kill Switch en meer.

De toegevoegde functionaliteit is niet echt verrassend gezien het forse prijskaartje. De Descent Mk3 begint bij 1.249,99€ op de website van Garmin. Het is verkrijgbaar in roestvrij staal met een grijze siliconen band. De Mk3i-horloges beginnen € 200 duurder. De 43mm is verkrijgbaar in brons PVD-titanium met een grijze siliconen band, terwijl de variant van € 1.649,99 in een 51mm kast kan worden opgepikt in Carbon Gray DLC-titanium met zwarte siliconen band.

Milieuvriendelijke variant van G1 Solar

Het andere nieuwe horloge dat aan de website van Garmin is toegevoegd, is een Ocean Edition van de Descent G1 Solar.

Voor wie dat wenst, wordt het, tegen een grote meerprijs wel, geleverd met een lens van saffierkristal in plaats van Power Sapphire en daarmee is het iets lichter.

Het nieuws hier is dat de behuizing, rand en knoppen van het horloge zijn gemaakt van gerecyclede plastic afkomstig uit de oceaan.